dilluns, 6 de febrer del 2017

QUÈ ÉS L'ARQUEOLOGIA?





Parlem d'una ciència la qual el seu objectiu és la reconstrucció no solament de jaciments o pobles antics, sinó de les societats que en ells s'assentaven. Això s'aconsegueix mitjançant l'ús de les restes materials que aquestes societats van deixar i s'han conservat al llarg del temps. Un cúmul de peces que col·locades correctament permeten descobrir històries oblidades, formes de vida, esdeveniments i cultures mortes, o de vegades no tan mortes.
Es tracta de dur a terme un treball científic seguint un procés dividit en diverses fases i adequant-se a la situació i a la particularitat de cada estudi realitzat, això és la prospecció, l'excavació i el treball de laboratori. La prospecció va associada a un treball de cerca; els experts en arqueologia analitzen un lloc concret el qual és triat seguint una sèrie de criteris bàsics, amb la intenció de trobar elements o objectes que indiquen que en aquest emplaçament existeix un jaciment. La prospecció pot venir donada per diferents motius i la manera de procedir en cada cas és ben diferent. En quant a l'excavació és la fase més delicada de l'arqueologia, ja que s'extreuen del seu lloc original tots els objectes del jaciment per a ser utilitzats en la tercera fase, el treball en laboratori, on mitjançant l'estudi i l'anàlisi d'aquests objectes es podran treure les conclusions sobre el jaciment.
L'arqueologia, malgrat definir-se com una ciència autònoma, necessita que els arqueòlegs realitzen una enorme quantitat d'esforços multidisciplinaris per poder obtenir un resultat eficaç en el seu treball, és a dir, necessiten estar en contacte amb altres ciències relacionades amb la matèria, entre elles la geologia, l'etnologia, la geografia, la numismàtica, la geologia o l'antropologia.
Parlem per tant d'una ciència que mitjançant l'ús d'una metodologia específica aconsegueix reconstruir el passat en el present, permetent així que puguem conèixer l'esdevenir històric que ha sofert la humanitat fins a arribar al punt en el qual ens trobem.

15 comentaris:

CONXITA ha dit...

Després de llegir aquesta entrada i com a comentari,intenteu fer una bona definició d'Arqueologia.

www.calsaler.cat ha dit...

L'arqueologia és la ciència que investiga i busca coses del passat per saber més coses sobre la gent que va viure a la Terra abans que nosaltres. Per això se segueix un proces amb tres pasos: la prospecció, l'excavació i el treball al laboratori.

Silvia ha dit...

L'arqueologia és una ciència que el seu objectiu és reconstruir tot el passat en el present i esbrinar totes les anècdotes i no només trobar jaciments o pobles sinó saber el que va passar, la seva història...
Hi ha tres fases: prospecció, l'excavació i el treball de laboratori.

Laia Besora ha dit...

L' arqueologia és una ciència que la seva funció, es basa en cercar i investigar el passat. No només es tracta de descobrir jaciments, pobles antics etc. sinò en esbrinar històries primitives, les formes de vida, els esdeveniments...Hi ha 3 tràms: La prospecció, l' excavació i el treball al laboratori.

Unknown ha dit...

L'arqueologia, és la ciència, que el seu objectiu és reconstruir el passat en el present, i al llarg de l'any anar esbrinant el que volien explicar. És molt dur ser arqueòleg.
Cada una d'aquestes fases són importants: prospecció, l'excavació i el treball de laboratori.
Tot s'ha de fer amb molta paciència.

Anna ha dit...


L'arqueologia ens serveix per saber més sobre els nostres abans passats i sobre la història del passat.A partida de les coses, peses, documents, cossos... Podem saber més de la història i reconstruir el passat. Totes aquestes restes les tovem en les excavacions i en els laboratoris.Es pot tardar anys a acabar d'excavar un jaciment. S'analitzen cada detalla per petit que sigui l'objectiu és aconseguir saber més sobre el passat. Aquestes excavacions s'han de fer molt curosament. Ser arqueòleg és una feina molt complicada i delicada.

Unknown ha dit...

L'arqueologia és la ciència, el seu objectiu es reconstruir el passat en el present. És complicat ser arqueòleg, és dur i a més has de tenir molta paciència, ja que no tot es troba en un tres i no res.
A vegades ens pensem que l'arqueologia es tracta de els pobles, descobriments etc... però també consisteix en formes de vida dels nostres antepassats, històries del passat...
Hi ha tres passos: Prospecció, l'excavació i el treball de laboratori.

Penso que si no ets una persona que te paciència i no te presa... No t'agradarà gaire aquesta feina.

Unknown ha dit...

L'arqueologia es la ciència, el seu objectiu es reconstruir el passat en el present. La majoria quan ens diuen que es l'arqueologia solem dir com: es buscar fets o pobles que han passat, i no anem tan equivocats però en teoria el que estariem definint es mes be el treball de l'arqueòleg: Hi ha tres trams o passos que serien: Prospecció, l'excavació i el treball de laboratori.
Penso que els arqueòlegs que han triomfat tenen molt merit i que si tingues la oportunitat de ser una arqueòleg famós l'aprofitaria.

Unknown ha dit...

L'arqueologia és una ciènica,la seva feina és saber més coses dels nostres avanpassats. Hi han tres estudis: la properació,l'excavació,i el treball de laboratori. També explica que se arqueoleg és molt díficl i que cal esforar-se i treballar molt.

Unknown ha dit...

L'arqueologia és una ciència, que tracta de ezbrinar el més possible sobre el nostre passat. Hi han tres tasques dins l'arqueologia:La Prospecció, l'excavació i el treball de laboratori. Un defecte de tot aixo es que es pot tardar molt en ralitzar una expedició.

Unknown ha dit...

L'arqueologia és una ciència que el seu objectiu és investigar sobre al passat excavant. Així sabem més coses dels nostres avantpassats.
Habitualment l'arqueologia analitza i estudia qualsevol resta material que s'hagi preservat d'una societat: els habitatges i totes les altres construccions, el territori que els envolta, les tombes, objectes sumptuaris, eines diverses, les deixalles.

Unknown ha dit...

Es una ciència que vol reconstruir els fets antics. Es proces tracte de trovar informació de les civilitzacions antigues a partir de les seves restes.

Arlet Serra ha dit...

L'arqueologia és la ciència que estudia les societats antigues a partir de les seves restes materials. A través de l'anàlisi dels objectes i aquelles obres construïdes pels pobles antics, aquesta ciència pot arribar a conclusions al voltant de la seva cultura i les seves formes de vida.

arlet ¿¿

AROA ha dit...

l'arqueologia es una ciència que estudia la vida passada,amb tres fases que són: prospecció, l'excavació i el treball del laboratori. Jo crec que ser arqueòleg és una feina complicada i que requereix concentració i habilitats.

CONXITA ha dit...

comentari de l'Amal:
Arqueologia

Objectiu:reconstruir pobles antics per descobrir com ara la vida la cultura d'aquella societat

Fases:
1-Prospeccio:consisteix en troba el lloc on hi ha el poblat.
2-Excavacio:consisteix en anar desenterrant objectes,ossos,ceràmica del poblat antic
3-Laboratori:consisteix en estudiar i analitzar els objectes trobats per saber de quina època son.